Šta bi luksuzni proizvodi bili bez njihovog jednako luksuznog pakovanja? Odgovor već znate, jer kupci ovakvih proizvoda očekuju najbolje. Za njih je ambalaža cipela poznatog brenda predmet želja, jer ih približava elitnom društvu odabranih. Oni često čuvaju ove ambalaže i stavljaju ih na posebno mesto u svom domu. Luksuzni brendovi se fokusiranju podjednako na vizuelni, ali i taktilni momenat. Oni dobro znaju da je trenutak kada kupac otvori kutiju poseban i skoro pa svečan trenutak.

Međutim, oni su svesni i da se očekivanja kupca menjaju. To je posebno slučaj sa načinom proizvodnje određenog proizvoda, ali i pakovanja u kome se on nalazi. To je razlog zbog koga se sve više okreću etičnoj proizvodnji po najvišim ekološkim standardima. Luksuzni brendovi današnjice su rastrzani između personalizacije i održivog razvoja, kao glavnih trendova, ali i internet kupovine koju takođe ne mogu da ignorišu. Šta je još karakteristično za ovu oblast, čitajte u nastavku bloga.

3 „R“ koji označavaju održivost (reduce, reuse, recycle)

Smanjiti, više puta koristiti i reciklirati– ovo su postulati održivog poslovanja, proizvodnje, ali i razvoja koji su uzidani u temelje luksuznih brendova. Tako je npr. poznati modni brend Gucci još 2010. tržištu predstavio 100% recikabilnu ambalažu. Tada je to smatrano inovativnim korakom, koji su samo podržali marketinški stručnjaci, dok su ostali bili skeptični. Danas možemo slobodno da kažemo da su oni bili pioniri u modnoj industriji i da sada sve više brendova pakuje svoje proizvode u takvu ambalažu.

Svi pronalaze alternative materijalima koje su ranije koristili. Tako proizvodi koji su bili pakovani u staklene ambalaže, sada se pakuju u recikliranu ambalažu koju je neko već koristio. Svi oni koji su koristili metal ranije sada biraju reciklirani aluminijum kao alternativni materijal za pakovanje. Revolucija u oblasti ambalaže je prisutna. A o ekološki održivim pakovanjima smo već pisali, pa obavezno bacite pogled i na taj blog.

Izazov zvani plastika- kako se izboriti sa njim?

Namerno nismo pomenuli plastiku u prethodnom delu, jer ona zaslužuje potpuno novi segment. Ima je previše i upravo luksuzni brendovi mogu biti ti koji će uložiti dovoljno novca u istraživanja o alternativama. Oni to i čine u sve većem broju, što pod pritiskom kupaca, što zbog toga što i sami shvataju koliko ovaj materijal šteti životnoj sredini.

Alternative kojima se okreću podrazumevaju upotrebu prirodnih materijala proizvedenih od strane lokalaca. Pa tako možemo pronaći ambalaže od trske, raznih vrsta drveća sa lokalnih područja ili čak pakovanja koja se prave od morskih školjki.  Korišćenjem ovakvih materijala podstiču lokalnu privredu i koriste materijale koji doprinose smanjenu korišćenja plastike.

Optimizacija ambalaže za sigurnu internet prodaju

Luksuzna roba nije nikakav izuzetak iz digitalizacije i rastućeg trenda online kupovine. Zato se i oni moraju prilagoditi ovim uslovima i zahtevima. To pre svega znači da ambalaža mora biti napravljena od jačih materijala, kako bi proizvod bio sačuvan. Ali takođe, dizajn i izgled ambalaže moraju ostati luksuzni, kako bi kupci i sa daljine imali isti osećaj kao kada kupuju u prodavnici.

Tu dolazimo do luksuznog elementa, koji može da znači upotrebu visokokvalitetnog papira za oblaganje kutije. Kada taj papir klizi pod pristima osećaj je kao da dodirujemo svilu. On će doneti kupcu željenu emociju zadovoljstva koje može da se oseti samo onda kada otvaramo kutiju omiljenog luksuznog brenda cipela, kozmetike ili garderobe.

Smanjenje broja kutija u koje se proizvod pakuje

Previše brendova ima taj običaj da upakuje luksuzni proizvod u nekoliko slojeva, kako bi dodatno naglasili da se radi o premium proizvodu. Dodatno, brendovi smatraju da kada kupci otvaraju takvu kutiju, oni prolaze kroz sve te slojeve i uživaju u tom osećaju. Međutim, to ne važi za sve kupce. Oni kupci koji su ekološki osvešćeni ni malo ne uživaju u otvaranju ambalaže proizvoda koja bez potrebe koristi više papira ili kartona nego što je potrebno.

To je i razlog zbog koga su pojedini brendovi, slušajući svoje kupce, odlučili da promene uobičajeni način pakovanja proizvoda. Osim što biraju recikabilne alternative, poput celuloznog papira, oni takođe vode računa i o težini kutija i ambalaža. One tako postaju lakše, što automatski olakšava njihov transport i čini prevoz i dostavljanje proizvoda lakšim.

Istraživanje o upotrebi celuloznog papira (koji smo prethodno pomenuli), za pravljenje spoljnog luksuznog pakovanja brenda šampanjca Ruinart, trajalo je dve godina nakon čega je stvorena ova inovativna spoljna ambalaža. Njen dizajn je napravljen tako da ona savršeno odgovara flaši šampanjca, prateći neke krivine, a pored toga ono čuva i ovo piće od svetlosti i vlage.

Luksuzni proizvođači revnosno prate trendove

Kao što možemo da zaključimo iz ovog kratkog trend izveštaja luksuzni brendovi i te kako prate inovacije u oblasti dizajna i proizvodnje ambalaže. Ponekad su i oni ti koji ih postavljaju, pa ih onda drugi prate i uvode slične inovacije i za svoje proizvode.

Takođe, još jedna lekcija koju možemo naučiti iz ovoga je da treba slušati kupce i dozvoliti im da predlože rešenja koja su u skladu sa njihovim potrebama. Slušajući kupce, brendovi dolaze do značajnih informacija na osnovu kojih dalje unapređuju svoje proizvode.

Bilo da proizvodite hranu za kućne ljubimce, ili ste proizvođač kozmetičkih proizvoda ili pak kraft piva– slušajte šta vam kupci poručuju i sarađujte sa najboljim dizajnerima koji će učiniti ambalažu vaših proizvoda prepoznatljivom. Ukoliko je vašem proizvodu potreban redizajn ambalaže, mi smo tu i obavezno nas kontaktirajte