Kako svest o važnosti zdravlja i zdravog života raste, ljudi mnogo više postaju svesni sastojaka proizvoda koje konzumiraju, ali i toga u šta je neki proizvod spakovan. Sve više je prisutna briga za životnu sredinu i kakav uticaj pakovanje proizvoda ima na nju, ali i na društvno i ekonomiju. Način na koji se proizvodi pakuju, kako se proizvode i prevoze može biti od ključnog značaja za odluku kupca da li će kupiti određeni proizvod. Danas, kupci zahtevaju transparentnost i to umnogome utiče na promene u industriji ambalaže.

 

Novo, zeleno normalno

„Zelena“ odnosno održiva ambalaža više nije namenjena samo proizvodima zdrave hrane i sl. već i svim drugim. Čak i veliki brendovi pokušavaju da umesto klasičnih plastičnih kesa uvedu papirne ili one izrađene od reciklirane plastike. Jednom kada to postane standard u određenoj industriji, ostali proizvođači ne mogu sebi da dozvole da se ne pridruže ovom trendu. Luksuzni, masovni i lifestyle brendovi- svi spremno uskaču u trend održivosti.

Preuzimanje odgovornosti

Odgovornost svih nas, u marketinškim agencijama, je da pokažemo i predložimo klijentima  opcije koje su održive. To može privući sasvim novu ciljnu grupu, kojoj će se dopasti redizajn pakovanja i posebno materijali od kojih je izrađeno. Uvek objašnjavamo klijentima da je moguće postići da ambalaža bude i instagramična i održiva. Zato, u tom pravcu idu i sledećih 5 načina da krenete ka održivijim opcijama kada je ambalaža u pitanju.

Način broj 1: Manje je više

Najbolji način da se eliminiše otpad je da se on i ne stvara. To u praktičnom smislu znači da treba koristiti manje materijalu za izradu pakovanja, a da ono i dalje ispunjava sve najvažnije funkcije (da zaštiti proizvod i da prenese poruku o proizvodu).

U tome posebno uspevaju proizvođači Veja patika, čije su kutije izrađene od recikliranog kartona i dizajniranje krajnje minimalistički. Koja je tajna lepih i održivih patika Megan Markl? U održivosti, naravno. Ambalaža je u njihovom slučaju deo celokupnog koncepta održivosti, koji se odnosi kako na sam proizvod- patike, tako i na ambalažu i sve drugo što ovaj brend čini aktuelnim i trendy.

No, ne mogu dizajneri ambalaže uvek biti krivi za stvaranje previše pakovanja i kutija, što se obično dešava i što im se spočitava. Postoje i drugi načini da se utiče na prekomerno stvaranje otpada. Ako se npr. kupuje u nekom online shopu nekoliko proizvoda istovremeno, bolje je sačekati da svi stignu u isto vreme i jednoj kutiji, nego da svaki stiže pojedinačno u ogromnoj kutiji.

Način broj 2: Dizajniranje ambalaže koja se neće razlagati stotinama godina

Kada se jednom smanji količina ambalaže, sledeći korak je da se izaberu materijali za pakovanja koji se neće razlagati stotinama godina. Recikabilni materijali su super, ali biorazradivi su još bolji. Svetski trendovi, u tom smislu, predlažu kutije od plute ili recikliranog papira, jer deluju zanimljivo a mogu se i lako reciklirati, odnosno kompostirati. Pored toga, sve više restorana pokušava da ambalažu u koju pakuje hranu za dostavu, naprave tako da bude ili jestiva ili da je moguće reciklirati. Kod nas su, nažalost, brendovi koji uvode neke novine ovog tipa još uvek prilično retki, ali se nadamo da će se i to promeniti.

Način broj 3: Cerada kamiona u prošlom životu, a danas unikatna torba

Švajcarski alternativni brend torbi i modnih dodataka Freitag odličan je primer u kom pravcu treba razmišljati kada je održivost u pitanju. Da, dobro ste pročitali u naslovu- od cerade do unikatnih torbi. I ne, oni ne koriste samo korišćene cerade kamiona, već i druge delove kamiona i automobila, poput pojaseva i sl. Na ovaj način stvaraju unikatne torbe i modne dodatke, jer ne postoje dva ista komada na svetu. Nama se ovaj koncept jako dopada, zato što podrazumeva kreativnost i inovativnost u razmišljanju. Njihova ambalaža je takođe vrlo minimalnog dizajna i pogađate koriste recikabilne materijale za njihovu izradu.

Način broj 4: Inovativni materijali

Dizajneri i brendovi su u potrazi za novim vrstama materijala, jer je jako važno znati čitav lanac nabavke sirovina za izradu ambalaže. Ide se do toga da se proverava poreklo materijala i njihov sastav, kao i to gde su i na koji način gajeni. Ovo je definitivno ‚next level‘ i zato dobro čitajte naredne redove.

Biossance, je inovativna kompanija koja proizvodi različite kozmetičke proizvode. Koja je njihova tajna kada je ambalaža u pitanju? Oni koriste šećernu trsku, koja je samo po sebi vrlo održiva, jer ne zahteva navodnjavanje. Inspirisani prirodnom šećerne trske oni su je iskoristili da stvore pakovanje za njihove proizvode. Ambalaža se pravi, odnosno „štampa“ uz pomoć 3D printera i lako se kompostira.

Način broj 5: Pakovanje za višekratnu upotrebu koje je može dopuniti

Zvuči zanimljivo, zar ne? Pa da, posebno za sve ljubitelje održivog načina života, kojima ne treba još jedna kutija, flaša ili ceger u njihovom krajnje minimalističkom poimanju svakodnevnog života. Kako se primenjuje ovaj koncept na ambalažu?

Jednostavno je- dizajner kreira ambalažu, koja će izgledati vanvremenski. Brend promoviše održivi način kupovine proizvoda, tako što kupac jednom kupi pakovanje i proizvod, a zatim dolazi po još i svaki put dopunjuje to isto pakovanje.

Primera u praksi je mnogo, a za sada je ovaj koncept najviše zaživeo u kozmetičkoj industriji, gde je recimo moguće kupiti senke za oči određenog brenda i kada se one potroše, ostaje nam kutija u koju ponovo stavljamo nove senke kupljene u istoj prodavnici. Na taj način, ne samo da brend promoviše održivost kao životni stil kojem treba težiti, već i vrlo svesno radi na tome da stvara lojalne kupce, koji će im se vraćati iznova i iznova.

Recikliranje je naša sadašnjost i budućnost

Bilo da želite da priznate važnost recikliranja i održivog načina života ili ne, ono postoje trend za sebe, koji moramo pratiti i svesno ga promovisati našim klijentima kao odlično rešenje za njihove proizvode.

Čini nam se da se svest brendova i kod nas sve više menja i da, posebno mali, porodični biznisi shvataju koliko je ovo važno, ali i da je marketinški vrlo unosno. Treba biti svestan da čitava jedna ciljna grupa, u kojoj dominiraju milenijalci i Gen-Z, već vrlo svesno žive taj održivi način života i na osnovu tih principa biraju kako će kupiti proizvod.

Ukoliko su vas ove inovacije, u dizajnu ambalaže i odabiru materijala za pakovanja proizvoda, zainteresovale i želite da dobijete stručno mišljenje dizajnera iz našeg tima na temu održivog redizajna ambalaže vaših proizvodakontaktirajte nas i mi ćemo vam rado predložiti najbolje rešenje za vaš brend.