Kreativnost i kraft piva nekako idu zajedno i čine savršen spoj u kome svi uživamo. Ovaj spoj vuče industriju napred zahvaljujući stalnoj želji da se unesu inovacije i eksperimenti u svaki segment proizvodnje i poslovanja. To je slučaj i sa dizajnom ambalaže, ali i etikete, koji se stalno unapređuju i donose nešto novo.

Tako kupci imaju mogućnost da uživaju u bezbroj raznih kombinacija ukusa piva i umetničkim etiketama na njihovim pakovanjima. Izbor je tako veliki, poslednjih godina, da često kupci biraju pivo upravo na osnovu zanimljive ambalaže. A ako vas zanima šta je to poslednje što se krčka u industriji kraft piva i šta se novo može pronaći na ambalažama– obavezno čitajte naš blog do kraja.

Recikliranje retro šika- šezdesete su ponovo sa nama

Retro je uvek u modi i svake godine jedna dekada se vrati u žižu javnosti. Tako je ove godine zanimljiv dizajn koji je inspirisan šezdesetim godinama prošlog veka. Svi znamo da je dizajn negde povezan i sa društvenim dešavanjima, pa su sličnosti između događaja u šezdesetim godinama i sada prilično velike. Kao i tada, ovo su ključne godine velikih promena, u kojima tragamo za mirom, slobodom i srećom.

Kada je dizajn u pitanju, šezdesete su donele dobro poznate psihodelične boje i oblike. Šareno, preterano i upečatljivo, slobodno mogu da posluže kao epiteti koji će opisati ovu dekadu. Pa tako imamo zakrivljene tipografske elemente, ilustracije koje izgledaju kao da se tope ili se uvrću na jednu ili drugu stranu. Uz savremen oblik ambalaže, ovi nostalgični elementi treba da učine da kupci osete povezanost sa brendom. Nama se ovaj šarenoliki i drugačiji dizajn dopada, a i među domaćim pivima moguće je pronaći ovakav šareni dizajn flaše kraft piva.

Dizajn inspirisan street style ilustracijama na konzervi piva

Ako kraft pivare i njihovi izabrani dizajneri nešto dobro rade, to je uklapanje urbane kulture u njihov brending. Crtanje drugačijih i „pomerenih“ ilustracija, koje nas podsećaju na grafite i dečije žvrljotine, zaista znaju da donesu zanimljiv dizajn na konzerve zanatskog piva. Sve te „Čiča Gliše“ i drugi slični junaci učiniće da gledanje konzervi i flaša piva na policama supermarketa bude mnogo zanimljvije nego ikad pre.

Karakteristika ovih ilustracija je u tome što predstavljaju mladalačku street style kulturu, odnosno Gen Z dizajn, koji se ogleda u ručno nacrtanim 2D ilustracijama inspirisanim onim što se može naći na zidovima zgrada ili modom koja se može videti na ulicama. Pored toga, inspiracija se nalazi i u satiričnim mimovima, koji su neizostavni deo urbane kulture danas.                                                                                                                                                                              Novostvoreni, otvoren prema svima i zabavan brend može iskoristiti ovakve ilustracije za sebe kako bi se prikazao kao razigran i okrenut mladima. Nama se posebno dopalo Vape Tricks pivo iz radionice Prairie Artisan Ales, koje ima zabavnu roze konzervu, a i samo je napravljeno tako da privlači pažnju svojim ukusom i bojom.

Ekscentrična tipografija i centriran dizajn

Činjenica je da mnoge kraft pivare odlično koriste prethodni trend sa crtanjem svojih maskota, mimova i poznatih likova. Međutim, to nije uvek tako lako primeniti, jer mora strogo da se vodi računa o tome da se ne napravi plagijat nekog već postojećeg „čovečuljka“. Pored toga, ilustrovani lik koji će predstavljati pivaru, mora da bude prilično upečatljiv i jedinstven kako bi privukao pažnju kupaca.

I sada zbog svega toga, veliki broj pivara se odlučio za drugačiji pristup. Umesto jedinstvenih ilustrovanih likova, oni biraju da fokus stave na tipografiju, jednostavnost i etiketu. Tipografija često može da bude jednako efektna kao i ilustracije, kada je prikazivanje ličnosti brenda u pitanju. Upravo izbor drugačijeg fonta, koji je postavljen centralno na konzervi ili flaši, može da bude dobitna kombinacija. Jednostavnost, u tom slučaju, donosi različitost, posebno ako se izaberu svetle i pastelne boje.

Y2K je ponovo tu!

Trendovi sa početka 21. veka se ponovo vraćaju. Osim što je to dominantno uočljivo u modnom dizajnu, ni ostale vrste dizajna ne kaskaju za usvajanjem ovog trenda i njegovih dominantnih karakteristika. Iako su dizajneri tek pre dve decenije osmislili elemente koji su karakteristični za Y2K trend, izgleda da se on već vraća na velika vrata. Ušao je u mejnstrim, pa ni industrija piva nije izuzetak od praćenja popularnih trendova.

Ovo je još jedan trend koji se jako dopada generaciji Z. Kako oni stasavaju, prate trendove i u modi i u dizajnu, tako i određene tendencije u ovim oblastima kreativnog stvaralaštva, postaju dominantne u popularnoj kulturi. Zato ne čudi što sve više viđamo metalizirane konzerve piva, uz dodatak popularnih boja iz te dekade, poput ljubičaste, neonskih boja (roze, žuta, zelena, plava…) i sl. No, to nije sve, boje prate i određeni popularni efekti- poput izmaglice, svemirkse prašine i dr.

Etikete sa „lažnim“ 3D elementima

Uz pomoć ovog zanimljivog i pametnog dizajnerskog trenda, etiketa kraft piva može da privuče pažnju kupaca. Njihov mozak će se zapitati, ukoliko dovoljno dugo gledaju u etiketu, da li vizual zaista ima toliku dubinu kao što im se čini.

Bilo da se radi o gradijentima ili senkama, uz pomoć kojih se stvara iluzija dubine ili flat ilustracije, ili o dodavanju teksture na vizual etikete- ove optičke iluzije će prosto iskakati sa konzervi ili flaša kraft piva i biće jako popularne. Osim što trodimenzionalne etikete izgledaju zanimljivo, oni će sasvim sigurno privući pažnju i potencijalnih novih kupaca, koji će u društvu vaših već postojećih fanova, želeti da dodirnu i bliže pogledaju fantastične optičke iluzije.

Vaše kraft pivo zaslužuje najbolju etiketu

I pošto je to činjenica oko koje nema spora, onda za taj zadatak treba da birate najbolji tim dizajnera. Kontaktirajte nas i mi ćemo pripremiti jedinstvena i unikatna rešenja za vas i vaš brend.