Industrija hrane i proizvoda za kućne ljubimce svake godine sve više raste, pa i proizvođači ulažu velike sume novca kako bi napravili ambalažu za njih, koja će privući pažnju. I ne samo to, ona mora biti i funkcionalna, kako bi transport bio olakšan i kako bi hrana stigla sveža do konzumenata. Trendovi u dizajniranju ove ambalaže su dosta stabilni poslednjih godina i najviše idu ka tome da pakovanje proizvoda ima premium izgled i bude napravljeno od održivih materijala. A kakva to ambalaža proizvoda za kućne ljubimce privlači pažnju vlasnika, objasnićemo vam u nastavku bloga.

Održivost je broj jedan trend koji podjednako vole i vlasnici i brendovi

Vlasnici kućnih ljubimaca su više nego ikada spremni da svoje verne drugare tretiraju kao deo porodice i ponude im samo najbolje. U tom smislu, oni žele da se o njima brinu na najbolji način i da ih hrane što je moguće zdravije. Tako je ishrana, koja je u skladu sa održivim principima, postala vodeći trend. A pored toga, očekivanja kupaca, odnosno vlasnika ljubimaca su takva da žele da proizvodi i hrana, pre svega, budu kvalitetnog sastava.

Osim kvaliteta same hrane, vlasnici sve više insistiraju na tome da hrana bude spakovana u ambalaže koje su napravljene od održivih materijala i da se uticaj plastike na hranu smanji na najmanju moguću meru. Na taj način će dobiti ambalažu koju je moguće reciklirati, a i njihovi ljubimci će biti zadovoljni, jer će ukus hrane ostati očuvan. U razvijenim zemljama, kupci biraju u više od 50% slučajeva ovakvu vrstu ambalaže. A kada smo već kod održivosti, obavezno pročitajte naš blog o ekološki održivim pakovanjima, ovog puta za ljude.

Kada govorimo o konkretnim vrstama pakovanja, koja su praktičnija i održivija za vlasnike, onda su broj jedan vrećice sa patent zatvaranjem. One se naravno koriste samo za suvu hranu i iste takve poslastice, dok je vlažna hrana i dalje spakovana u manje održive konzerve, tegle i plastične kesice. Međutim, na tržištu se konačno pojavila i prva recikabilna kesica hrane za kućne ljubimce. Ovo je veliki napredak ove industrije, koja se trudi da sve više ide u pravcu održivosti.

Isticanje zdravstvenih benefita hrane je jako važno vlasnicima ljubimaca

Trend, koji je prisutan poslednjih nekoliko decenija, a koji se naziva „humanizacija“ ljubimaca, znatno utiče na ovu industriju i način na koji se proizvodi predstavljaju. Kako objašnjavamo ovaj trend? Jednostavno, ljubimci su deo naših porodica, naše svakodnevnice i kao za sve ukućane, tako i za njih želimo kvalitet i dobre uslove. Kako su vlasnici okrenuti ka dobrobiti svojih ljubimaca, primetno je da brendovi hrane to primećuju i odlično reaguju u ovim okolnostima. Oni uvode nove sastojke, poboljšavaju opšti kvalitet hrane i sl. U isticanju transparentnosti sastojaka, dizajneri ambalaže im mogu dosta pomoći.

Vlasnici ljubimaca ne žele da na pakovanju proizvoda čitaju duga, naučna objašnjenja zbog čega su neki sastojci u hrani dobri. Njima treba transparentan sastav hrane, lepo dizajniran, tako da oni brzo i lako mogu da shvate nutritivnu vrednost granula ili vlažne hrane. Tako treba jasno istaći ako je proizvod veganski, gluten-free ili ako sadrži neke sastojke na koje ljubimac može biti alergičan. A sam sastav uopšte ne mora, u celosti, da se nalazi na pakovanju. Kako to?

Digitalizacija pakovanja, uz pomoć QR koda omogućava brendu da uspostavi poverenje sa vlasnicima ljubimaca, koji su kupci njihovih proizvoda. Rešenje za prikazivanje sastava hrane može biti u brzom skeniranju koda mobilnim telefonom. Na ovaj način kupac može da dođe do važne informacije, poput porekla hrane, sastava, nutritivne vrenosti obroka i sl. Takođe, ovako brendovi mogu da prate svako pojedinačno pakovanje hrane i rade na optimizaciji procesa snabdevanja.

Pakovanje proizvoda koje je dovoljno sigurno za ecommerce kupovinu

Kako smo, sada već svi, navikli na online kupovinu važno je da pakovanje bude prilagođeno i ovoj vrsti kupovine, ali najviše transportu koji je sastavni deo procesa. Ako se neki brend, do sada, nije još uvek prilagodio novim okolnostima, sada je pravo vreme za to. Kada je online kupovina u pitanju, hrana prolazi kroz mnogo više stanica, na svom putu, od fabrike do kupca, nego što je to slučaj tokom maloprodajne nabavke. I kako jedan ecommerce paket padne, u proseku, 17 puta- dobro osmišljeno pakovanje je ključ svega.

Samo oni brendovi hrane i drugih proizvoda za ljubimce koji shvate da se ponašanje kupaca menja i da oni počinju više na kupuju preko interneta- biće pobednici u ecommercu. Ovo se posebno odnosi na mlađe kupce, poput milenijalaca ili starijih zumera, koji isključivo online istražuju i kasnije poručuju hranu i druge proizvode za ljubimce. Zamislite sve te kućice, šatore, jastuke, loptice i sl. koje milenijalci vide na internetu, njih treba lepo i kvalitetno upakovati i sigurno dostaviti na kućnu adresu.

Transparentni delovi pakovanja koji ukazuju na sadržaj proizvoda

Vlasnici ljubimaca vole kada mogu da vide kako poslastice, koje daju svojim mačkama, psima i drugim životinjama, izgledaju. To je negde i sasvim logično, jer isti princip primenjujemo i kada kupujemo ljudsku hranu. Posebno ako se pojavi nov proizvod na tržištu, providan deo na pakovanju, može da bude teaser zbog koga će se neko odlučiti da kupi baš taj proizvod.

Drugi razlog, zašto je važno da deo ambalaže bude providan, je upoređivanje sastava hrane sa onim što vidimo. Neke sastojke ćemo lako prepoznati i tako znati da li nam se proizvod dopada ili ne, što će svakako ubrzati proces odlučivanja o kupovini.

Personalizacija proizvoda donosi posebnu povezanost

I ovde ćemo pisati o onoj baš posebnoj vrsti povezanosti brenda i kupca, koja se odnosi (u ovom slučaju) na vlasnike kućnih ljubimaca. Milenijalci, ali i stariji obožavaju kada mogu da upare svoj modne dodatke sa onima koji imaju njihovi ljubimci, pa su tako odelca za pse sa inicijalima, jako popularna. Pakovanje takvog proizvoda takođe treba da sadrži visoko personalizovane detalje, poput imena vlasnika i ljubimca, ličnu poruku brenda upućenu kupcima i sl. Ovo se, osim na garderobu za ljubimce, može odlično primeniti na limitirane serije proizvoda za negu, poput krema, šampona, četki i dr.

Uz dizajnere koji prate trendove na tržištu hrane za ljubimce i vaš brend će imati ambalažu koja će se dopasti kupcima

Uvek je važno pratiti trendove u dizajnu ambalaže, kako biste znali šta je ono što treba kupcima. U slučaju industrije koja proizvodi hranu i druge proizvode za kućne ljubimce jako je važno pratiti ponašanje kupaca i njihove potrebe, jer to direktno utiče na vaš izbor vrste pakovanja i materijala od koga će ono biti napravljeno. Sam dizajn etikete i pakovanja je takođe važan i jednako treba da skreće pažnju. Za taj, kreativni deo, treba uvek da se obratite profesionalcima, pa vam predlažemo da nas kontaktirate i naš tim će vam predstaviti neke od najboljih ideja i rešenja za industriju hrane kućnih ljubimaca.