Poslednje dve godine, u toku pandemije, beauty industrija je procvetala a mnogi od nas su uveli u svoju dnevnu rutinu korišćenje raznih kozmetičnih preparata. Self care rutine su sada deo našeg dana, ili makar nedelje, kada se trudimo da se opustimo i negujemo. I prirodno, stalno želimo da isprobavamo nove brendove.

Sa tom željom dolazi i promena načina na koji kupci percipiraju nove brendove i njihove ambalaže. A kako da jedan novi kozmetički brend na tržištu ima pakovanje proizvoda koje će svi obožavati- o tome u nastavku bloga. Sledite neka od ovih pravila u kreiranju ambalaže proizvoda i sigurni smo da ćete uspeti da privučete pažnju kupaca.

1.Ništa ne skreće pažnju bolje od jarkih boja

Nema sumnje da je beauty industrija zaljubljena u neutralne boje i da mnogo brendova koristi upravo njih za pakovanje svojih proizvoda. Ali ako su svi isti, kako se onda izdvojiti? Kao novi brend na tržištu, treba nečin da se ističete iz mase. Svakako kvalitetom, ali to dolazi posle. Prvo što će privući pažnju kupca je svakako zanimljivo dizajnirana ambalaža.

Ove godine su kolor palete u kolekcijama velikih brendova pune jarkih boja. Zamislite sve te karmine u nijansama tandžarina, malina, jagoda ili senke za oči u nijansi kurkume. Čak su i maskare u bojama, a najpopularnija je plava. Neka nas odabir tih boja inspiriše i da njihovo pakovanje bude drugačije. Zašto da ne? Igrajmo se bojama i budimo drugačiji.

2.Providna pakovanja otkrivaju kako proizvod izgleda

Providna pakovanja se ne koriste samo u beauty industriji ali su, ako bolje razmislimo, baš kao stvorena za nju. Kako bi zainteresovali kupce, proizvođači proizvoda za negu lica često prave pakovanja na kojima se može videti unutrašnji sadržaj. Pa tako, kada uzmete pakovanje gela za umivanje lica u ruke, možete videti njegovu strukturu (što je mnogim kupcima važno).

Upravo je korišćenje transparentnih ambalaža dobar način da se pokaže kako proizvod izgleda, da brend ništa ne krije i da je otvoren prema svojim kupcima. Oni to neizmerno cene, posebno kada se sa nekim proizvodom susreću po prvi put. A pored toga, kada su puderi ili tonirane kreme u pitanju, takvo pakovanje donosi i mogućnost da kupac uporedi boju proizvoda sa svojim tonom kože i lakše se odluči za nijansu koja mu je potrebna.

3.Fleksibilna ambalaža za beauty proizvode

Ovo je postao vrlo popularan trend u poslednjih nekoliko godina. Verovatno i zato što je lako savitljiv, izdržljiv i lagan, pa se može proizvesti u mnogo oblika i veličina. Pogodan je recimo za jednokratne, savitljive maske za lice ili za pravljenje malih pakovanja uzoraka nekog proizvoda. U njih se mogu staviti praškasti, uljani, tečni ili gelasti proizvodi.

Snažno i bezbedno zatvaranje proizvoda, uz pomoć patent zatvarača, omogućava sigurnu distribuciju proizvoda. Takođe, još jedna prednost ovakvog pakovanja je i to što veća količina proizvoda može da stane unutra. To je velika razlika u odnosu na čvrsta pakovanja proizvoda. Pa tako kupci mogu lako da iskoriste proizvod do poslednje kapi– savijanjem i pritiskanjem ambalaže. Odličan način da se ponudi više, zar ne?

Mali, alternativni brendovi, koji proizvode organsku kozmetiku, ih obožavaju. A kako oni često koriste ekološki održiva pakovanja, važno je pomenuti da fleksibilna ambalaža može biti urađena i od održivih materijala.

4.Minimalizam i boje u kombinaciji koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

Pomenuli smo da su jarke boje svuda oko nas, ali evo jedne preporuke za sve one koji ne žele baš da njihova ambalaža bude u potpunosti u tim bojama. Odličan način da se dobije najbolje od oba sveta- i jarke boje i minimalizam, je kombinacija ova dva.

Dakle minimalistički dizajn koji se može ogledati u korišćenju bele boje kao osnove. Zatim, dodajemo jednostavan font i na kraju samo malo jarkih boja na kraju pakovanja (da pokažemo boju proizvoda unutra). Ovo bi mogao da bude jedan model koji pokazuje kako se dobro mogu uklopiti boje i minimalizam. Osim bele boje, može se koristiti i neutralna pozadina, ali i crna, ukoliko je ne smatrate previše agresivnom za kozmetičku industriju.

5.Dvodimenzionalni dizajn- još jedan način da se pakovanje učini zanimljivim

Kada pogledamo proizvode poznatog kozmetičkog brenda Sephora, možemo da primetimo da oni dosta koriste flat dizajn. Šta ovo praktično znači? 2D efekat na elementima vizuala na pakovanju proizvoda, koji lepo i jasno komuniciraju sa kupcima. Nema suvišnog senčenja, 3D efekata, već je jednostavnost u prvom planu.

Vlasnici malih kozmetičkih brendova često koriste ovakav efekat na ambalaži proizvoda, jer istovremeno donosi širinu dizajneru koji može biti vrlo kreativan, a kupcima deluje zanimljivo i pristupačno.

6.Pakovanje kozmetičkih proizvoda koje je samo za sebe umetnost

Kozmetička industrija, a posebno njen deo koji se bavi proizvodnjom i prodajom šminke, donose nam osećaj luksuza, vrhunske estetike, pa i umetnosti. Šminkanje ponekad zaista izgleda kao umetnost na licu i može da prenese razne emocije. Baš kao i dizajn. To je verovatno i odlična polazna ideja kada se promišlja kako jedno pakovanje kozmetičkog proizvoda ili šminke može da izgleda.

Za sve ljubitelje lepog, poštovaoce umetnosti i estete, takva pakovanja, koja izgledaju kao mala umetnička dela, su nešto čemu će se diviti i sigurno sačuvati u svojoj kolekciji. Na ovakvim ambalažama viđamo mnogo simbola, skrivenih elemenata i poruka, kao i iluzija- sve sa ciljem da se privuče pažnja kupaca.

Ovo je odličan način da se ispriča jedinstvena priča brenda, kroz limitirane serije proizvoda, koje će biti zanimljive kupcima. Treba stvoriti neku vrstu FOMO efekta, gde će kupac poželeti da ima jedno takvo posebno pakovanje proizvoda za sebe. Na taj način brend postaje prepoznatljiv i poželjan kod svoje ciljne grupe.

Vi poznajete vaš brend, a mi znamo kako da ga učinimo poznatim i voljenim

Sigurni smo da vi najbolje poznajete svoj brend i karakteristike kozmetičkih proizvoda koje nudite na tržištu. Međutim, da bi jedan brend uspeo da proda svoje kvalitetne proizvode, nije dovoljno samo da nudi kvalitet, već i zanimljivu priču, kreativno pakovanje i još mnogo drugih elemenata koji čine celinu. Kada su kozmetički proizvodi u pitanju, pakovanje je vrlo važan element za postizanje dobrih rezultata prodaje. Ono poziva kupca da proba šta se nalazi unutra i skreće njegovu pažnju na društvenim mrežama. Ukoliko i vi imate mlad kozmetički brend, koji se tek probija na tržištu i želite da pakovanje vašeg proizvoda bude drugačije i razlikuje se od svega do sada viđenog, vreme je da nas kontaktirate i čujete šta naš tim misli da je najbolje dizajn rešenje za vas.