Ova industrija se svakim danom sve više širi i donosi svojim brendovima odličnu zaradu. Ono što je nekad davno počelo kao proizvodnja pečenog krompira, smokija i štapića, danas se proširilo i na zdrave alternative, kako slatke tako i slane. Tako su uspeli da pridobiju nove kupce i prošire svoje poslovanje.

Kako se asortiman širio tokom godina, menjala su se i pakovanja proizvoda. Ona su pratila nove trendove, pa su se tako menjali materijali, oblici ambalaže, ali i sam dizajn. I bilo da ste novi na tržištu ili ste veteran sa decenijama godina isustva- trendovi su svakako nešto na šta treba da obratite pažnju.

Pošto se ukus kupaca menja, ne samo kada je hrana u pitanju, već i kada je izgled ambalaže- treba im stalno prezentovati nešto novo, kako bi zadržali njihovu pažnju, a oni ostali uz brend. U tu svrhu svakako mogu da posluže ekološki održiva pakovanja, koja poslednjih godina zauzimaju sve važnije mesto u oblasti dizajna i proizvodnje ambalaže.

Šta je još donela 2022. svetu ambalaže grickalica- čitajte u nastavku.

Fleksibilna pakovanja kao vodeći trend u pakovanju grickalica

Da fleksibilna pakovanja stiču popularnost u industriji grickalica nikoga ne treba da iznenadi. Pakovanja grickalica koja sadrže šaku zdravih orašastih plodova ili sličnog sadržaja vrlo su zgodna za nošenje u torbi i svakodnevnu konzumaciju. Sa druge strane, kupci jako cene kada pakovanje ima patent zatvarač, na većim kesama, što im omogućava da se više puta vraćaju omiljenim grickalicama.

Pored ovog praktičnog aspekta, tu je i očuvanje svežine proizvoda, pa je to i dodatni plus. Još jedna prednost fleksibilnih vrećica je i to što lakše staju na police supermarketa i zauzimaju manje mesta od tvrdih ambalaža. A ovaj benefit znači i kupcima, jer će i na njihovim policama ili u ormanima ovakvi proizvodi zauzeti manje mesta.

Kakve su sve forme fleksibilnog pakovanja popularne u ovoj godini?

Kreativnost i inovativnost dizajnera ambalaža grickalica je očigledno neiscrpna, pa se stalno pojavljuju novi oblici i forme fleksibilnih pakovanja. Hajde da pomenemo dve najpopularnije u ovoj godini.

Samostojeće vrećice upečatljivog dizajna

Mnoge kompanije koriste fleksibilna pakovanja za svoje grickalice i procenjuje se da će njihov broj u narednom periodu biti sve veći i veći. Ova kategorija vrećica se smatra najpopularnijom u industriji grickalica, pa je favorit i prodavaca, ali i kupaca.

Kada su u pitanju samostojeće fleksibilne vrećice, njihova glavna karakteristika je u tome što su napravljene tako da mogu samostalno da stoje na polici supermarketa. Posebno osmišljeno dno je odgovorno za ovu karakteristiku pakovanja. Na ovaj način se najčešće pakuje granola, miks orašastih plodova i druge zdrave grickalice, pa je pogodno kako za manje, tako i za veće količine proizvoda.

Na našem tržištu ovakvo pakovanje koristi brend Boom box, za svoje zdrave ovsene keksiće. I osim što ima inovativno pakovanje, koje omogućava proizvodu da samostalno stoji, ono je takođe i primer kako novi brendovi na tržištu uvode i drugačiji dizajn.

Sam logo brenda i dizajn ambalaže donose jednostavan, moderan, ali istovremeno osvežen i vedar izgled, koji koristi pastelne boje i razigrane elemente. Ove kesice keksića donose još jedan zanimljiv element, a to je prorez na vrhu pakovanja, koji omogućava i kačenje. Tako da ovo može biti još jedan način da se proizvod izloži u supermarketu ili zakači na radnom stolu u kancelariji.

Ravne vrećice praktičnog dizajna

Za razliku od vrećica koje mogu samostalno da stoje na policama, ove ravne su napravljene tako da moraju biti položene na površinu. One, takođe, mogu imati prorez na vrhu pakovanja, kako bi bile okačene. Sa strane obično imaju posebno dizajniran deo za otvaranje ili mogu biti i sa patentom za višekratnu upotrebu.

U ovakvu ambalažu proizvođači obično pakuju slatke, zdrave grickalice, poput sušenog voća (kajsije, kokos, brusnica i sl.) ali i više komada ravnih kolačića napravljenih od ovsenih pahuljica i drugih zdravih sastojaka.

Praktičnost ove vrste pakovanja se ogleda u tome što više proizvoda može da bude spakovano u kutiju, što je prednost pri transportu i što ne zauzimaju mnogo mesta zahvaljujući svojoj fleksibilnoj ambalaži. Što se tiče inovativnog dela, tu su sve više QR kodovi, koji su obavezan deo dizajna. Oni mogu da vode do koda za popust, recepta za serviranje grickalica ili kolačića ili do igrice posebno napravljenje za tu priliku. Sve ovo je već viđeno na stranim tržištima, pa se nadamo da ćemo uskoro nešto tako videti i kod nas. A do tada…

Sigurno ste videli, na policama marketa, domaće kolačiće Anđeli, koji su upakovani u ravne vrećice. Ovde se, uglavnom, radi o jednom, većem kolačiću, koji je upakovan u ovu praktičnu ambalažu. Takođe je ambalaža modernog i šarenog dizajna, baš kao i kod Boom boxa.

Inovacije čine dizajn zanimljivijim

Sada kada ste videli šta se novo nudi u industriji slatkih i slanih grickalica, sigurni smo da ćete neke od ovih ideja primeniti i na svojim proizvodima ili dizajnima, ukoliko se bavite istim. A ako vas zanima kako izgledaju novine kada je vinska ambalaža u pitanju, onda obavezno potražite inspiraciju na našem blogu. Takođe, bilo bi nepravedno da uz grickalice i vino ne pomenemo i kraft piva, pa imate i tekst o aktuelnostima u dizajnu ove vrste ambalaže, na našem blogu.