Još jedna godina je počela i sa njom dolaze i najvažniji novi trendovi u dizajnu ambalaže, koje sa nestrpljenjem čekamo da podelimo sa vama. Prateći brojne svetske dizajnere i blogove na ovu temu, došli smo do zaključka da je pandemija ostavila trag i na polju dizajna. Naime, vodeći trendovi u 2022. počivaju na ideji rasterećenosti, sreće i uživanju u malim stvarima, baš kao što je to pakovanje omiljenog proizvoda na polici marketa. Prisutna je i nostalgija, pa se tako vraćamo u neka jednostavnija i lepša vremena kroz dizajn. Što se tiče boja, uglavnom dominiraju jarke nijanse. Šta nas još očekuje u 2022. kada je dizajn ambalaže u pitanju, čitajte u nastavku bloga.

#TBT: Povratak u ’60-te

 

Da li su šezdesete ikada izašle iz mode? Teško, jer su neke dekade jednostavno toliko inspirativne da je nemoguće ne vratiti im se, s vremena na vreme. Krajem prošle godine smo mogli da uočimo povratak ovog trenda, pa ga možemo sasvim sigurno očekivati i u 2022.

U vremenu neizvesnosti, koje je donela globalna pandemija, možda je baš bezbrižnost ono što kupci traže. Uz šarene vizuale, „peace“ znak i jarke boje, brendovi dobijaju šansu da prikažu svoje proizvode u novom svetlu i pokušaju čak i da neke važne globalne teme stave na ambalaže svojih proizvoda. Ništa ne govori „mir u svetu“ bolje od inspirativnih šezdesetih.

Tipografija na ambalažama, inspirisana ovom dekadom, je takođe zabavna, pa sadrži nepravilne oblike slova. Kada dodamo svemu tome raznovrsnost industrija kojima se ovaj trend dopao, dobijamo savremeni dizajn i mnogo poklonika organskih proizvoda za negu ili ljubitelja veganske hrane koji će uživati u šarenilu ’60-tih.

Y2K trend- povratak u 2000-te

Iako se većina nas, malo starijih, živo seća kako je dizajn izgledao početkom 21. veka, Y2K estetika je još jednom uspela da se uvuče u pop kulturu. Isti je slučaj i sa dizajnom ambalaže, pa možemo videti veliki uticaj i u ovoj oblasti.

Prisetimo se da su 2000-ih svi bili opsednusti budućnošću i modernim tehnologijama i to se moglo videti na svim poljima, od umetnosti, preko raznih industrija, pa sve do dizajna i mode. Kako se 20 godina kasnije, ponovo stavlja fokus na inovacije i tehnološki napredak, nije čudo što se neko prisetio Y2K trendova.

Svi se sećamo da su hologramski i metalik premazi u kombinaciji sa (složićemo se) pomalo kič dizajnom dominirali ’90-ih i početkom 2000-ih, pa je neko pomislio da je dobra ideja vratiti te elemente, ali se čini sada u nešto umerenijoj formi i sa više ukusa. Ovu dekadu (ili bolje reći ove dve dekade) ili volite ili ne. Sredina ne postoji.

Uzbudljivi tipografski dizajn

Tipografija može biti dominanatan element dizajna ambalaže i ovo je jedan od vodećih trendova na koji treba da obratimo pažnju u ovoj godini. Tekst koji je pozicioniran na centralnom mestu na ambalaži nije ništa novo i često ovakav dizajn viđamo poslednjih nekoliko godina. Čini se ipak, da se u 2022. ovaj trend probio u prve redove i da ga je nemoguće zaobići.

Ponovo, na aktuelnost ovog trenda utiče pandemija i to tako što se veliki deo kupaca prebacio online, što utiče na brzinu donošenja odluke o kupovini. Ali kakve to ima veze sa ambalažom, pitate se? Jednostavno je, što aktraktivnija ambalaža i tipografija, koja će svojim izgledom privući pažnju, to će i odluka kupca da izabere baš nju biti doneta brže.

Namera dizajnera i brenda, kada koriste ispisane poruke na ambalaži, su takve da privuku kupca brzo i isto tako mu prenesu suštinu brenda što jednostavnije. Na ovaj način se izlazi u susret kupčevoj potrebi da brzo odluči i kupi proizvod.

Umesto da se fokusiraju na umetničke elemente, boje i uklapanje ova dva, kada je ovaj trend u pitanju, ide se ka minimalizmu i efektnoj poruci, koju prati zanimljiva tipografija. Tipografija je delikatan i istovremeno element koji donosi osveženje dizajnu kada se stavi u prvi plan.

Dizajn unutrašnjeg dela pakovanja

 

Kada je ambalaža proizvoda u pitanju i unutrašnji deo je važan. To ostavlja dosta mesta dizajnerima da pokažu svoju kreativnost i ovaj deo dizajniraju tako da bude veoma dopadljiv kupcima. Ovo se posebno odnosi na e-commerce industriju.

Kako smo tokom ovog dvogodišnjeg pandemijskog perioda uglavnom naručivali proizvode online, oni su nam stizali u nekim dosadnim braon kutijama. Međutim, kada iz te dosadne kutije izvučemo lepo upakovan proizvod, pa još kada ga otvorimo vidimo da nas čeka iznenađenje, onda to iskustvo postaje vredno deljenja na društvenim mrežama.

Unboxing videi privlače mnogo pažnje kako na TikToku, tako i na Instagramu, već godinama i na taj način brendovima donose dodatnu reklamu, posebno ako influenseri pohvale i unutrašnjost ambalaže. To zatim podstiče brendove da od dizajnera traže što interestantiniji i jedinstveniji dizajn kako spoljnog dela, tako i unutrašnjeg dela pakovanja proizvoda.

Minimalizam ne ide nigde

Kao i mnogo godina unazad, minimalizam će biti na suprotnom kraju u odnosu na trendove koji vole da privlače pažnju. To nikako ne znači da minimalističko pakovanje nije u stanju da to učini, samo će to uraditi na drugi način. Svojom sofisticiranošću i klasičnim izgledom će privući istu takvu ciljnu grupu, jer nema potrebe da ovo ponavljamo više puta- minimalizam je odraz posebnog stila i otmenosti.

Monohromatske kolor palete i sve suprotno od jarkih boja, biće u fokusu ljubitelja minimalizma ove 2022. Upravo osećaj luksuza i mira, koji donose ove kolor palete, biće ono što će privući kupce da kupe proizvode upakovane u minimalistički dizajnirane ambalaže. Dodatno, bezvremenskom osećaju doprineće minimalistička tipografija i mat završnica na pakovanju, u kojoj kupci različitih proizvoda uživaju.

Da li se radujete ovogodišnjim trendovima u dizajnu amabalaže?

Šarene šezdesete, metalik premazi, uzbudljiva tipografija, neizbežni minimalizam i dizajn unutrašnjih pakovanja proizvoda koji donose iznenađenje- nama se čini da 2022. donosi pozitivne vibracije u dizajnu ambalaže. To je upravo ono što su, osluškujući kupce i njihove želje, dizajneri uspeli da detektuju i primene na dizajn ambalaža u ovoj godini.

Ukoliko ste razmišljali o tome da vašim proizvodima treba redizajn i osveženje u ovoj godini ili planirate da lansirate sasvim nov proizvod na tržište, kontaktirajte nas i naši dizajneri će osmisliti nov i kreativan dizajn za vaš proizvod.