Kada su promene u pitanju, vinska industrija je najsporija i mnogo manje usvaja novine, nego što to rade drugi. Novi materijali, od kojih se proizvodi ambalaža vina ili smeliji dizajn etikete- nisu baš na vrhu liste prioriteta u ovoj industriji. Oni verovatno smatraju da se treba držati proverenih koncepata i da su novine nešto što kupci ne očekuju od njih.

Međutim, promene su i te kako poželjne i imaju svoju ciljnu grupu koja se raduje kada vidi vino u nekoj neobičnoj ambalaži ili makar kada vide drugačiju etiketu. Dakle, želja za promenom je prisutna, pa je pod tim uticajem i industrija uvidela da su inovacije dobrodošle.

Održivost je i u vinskoj industriji postala primarni vodič ka novinama i izvor inspiracije za inovatore. Kako bi smanjili svoj karbonski otisak i olakšali transport vina, vinari su se okrenuli ambalaži lakše težine. Ona je, naravno namenjena nepenušavim vinima, jer ova druga ipak i dalje zahtevaju posebne uslove flaširanja. Ova inovacija je posebno važna jer više od polovine karbonskog otiska vina dolazi upravo od njegove staklene ambalaže.

Održivost kao jedan koncept i e-commerce kao drugi koncept zajedno čine jednu novu nišu u okviru vinske priče, u kojoj se teži ka 100% recikabilnim rešenjima. To su biorazgradive flaše, koje između ostalog sadrže palmino i sojino ulje. A kako bi konzumiranje vina bilo što jednostavnije van naših domova, ono se sve više pakuje u konzerve. One su poslednjih godina vrlo popularna ambalaža, a dodaćemo i praktična. Šta je još novo u dizajnu vinske ambalaže?

Iz Velike Britanije nam stiže prva flaša za vina proizvedena od recikliranog papira

Fugalpak je britanska kompanija koja proizvodi održivu ambalažu i upravo su oni kreirali prvu flašu za vino napravljenu od papira. Ove godine se navršava tačno dve godine od kako su proizveli prvu, a čeka se trenutak kada će biti proizvedena dvomilionita Fugal papirna flaša.

Osim što je napravljena od 94% recikliranog papira šta je još zanimljivo u vezi sa ovom flašom? Fugal flaša koristi šest puta manje ugljenika od staklene flaše i četiri puta manje vode za proizvodnju i njeno odlaganje. Tako će Fugalpak proizvesti 932 tone CO2 manje i 3,8 miliona litara vode. Za lakše razumevanje, to je kao da se proizvede 2,3 milona CO2 prilikom vožnje automobila na benzinski pogon.

Kao što ste i sami shvatili održivost je glavna pokretačka snaga ovog brenda. Oni naglašavaju da ih u svakodnevnom poslu motiviše jaka želja da zaštite životnu sredinu i da smanje količinu otpada na našoj planeti. Zanimljivo je da ih je popularnost vinske papirne flaše dovela i do novih klijenata, pa sada 27 brendova koji proizvode ulje i gazirana pića širom sveta, takođe koriste ovu ambalažu.

Kada smo već kod ekološki održive ambalaže, obavezno pročitajte naš blog na ovu temu i saznajte na koji način možete da zadivite kupce kojima je održivi koncept života važna tema.

Vinska ambalaža i njena evolucija u 2022. godini- top 3 trenda

Pametna pakovanja

Ovo „pametna“ dolazi od toga što se na pakovanja integrišu QR kodovi, isto tako pametne etikete, AR/VR i sl. tehnologije. QR kodovi sve više postaju standard, na koji ćemo moći da računamo u narednim godinama, a koji je tu da nam donese više informacija o proizvodu ili proizvođaču.

Odličan primer ovoga je korišćenje QR koda za slanje personalizovane poruke na boci vina. Zamislite da kupite flašu vina na poklon a na njoj se nalazi jedan ovakav kod. Osoba kojoj ste kupili poklon može da skenira kod i pročita poruku koju ste vi osmislili posebno za nju. Naravno, to je moguće uz korišćenje posebno kreirane aplikacije. Ovo je još jedan način da smanjite količinu otpada na planeti, tako što nećete koristiti papirnu poruku uz vino, nego QR kod.

Jestiva ambalaža

Još 2019. su učesnici londonskog maratona stigli na naslovnice svih medija zahvaljujući održivoj i recikabilnoj ambalaži. Naime, oni su pre trke dobili kese napravljenje od morske trave (a ne od plastike) u kojima su se nalazila energetska pića a ne voda u plastičnim flašama. Na ovaj način oni nisu ostavljali nikakav otpad iza sebe. Iako ovo još uvek nije toliko uobičajen način pakovanja proizvoda, on pokazuje da razmišljanja u tom pravcu postoje. Ovo može biti odličan način da se mali brendovi istaknu na tržištu i pokažu svoju opredeljenost za održivu planetu.

NFT integracija sa ambalažom

Najveći trend 2022. NFT pronašao je svoj put i do pakovanja proizvoda, pa je industrija pića odlučila da se priključi tome. Luksuzni brendovi, poput Glenfiddicha i Hennessy-ja prodaju NFT-ove koji imaju svoje odgovarajuće limitirane serije flaša u fizičkom obliku. NFT, u ovom slučaju služi kao digitalni račun koji dokazuje autentičnost i postajanje pravih vinskih flaša. A ako vam je ovo previše apstraktno, onda će vam ambalaže luksuznih proizvoda, o kojima smo pisali u prošlom blogu sasvim sigurno biti vrlo interesantne i mnogo prihvatljivije.

Potencijal budućih ambalaža leži u inovacijama

Kao što smo mogli da primetimo tokom ovog bloga- inovacije su ono što donosi prepoznatljivost brendu na tržištu, bilo da se radi o malim ili velikim brendovima. Prirodno, veliki brendovi su uglavnom ti koji pokreću inovacije, zbog budžeta koje imaju i ljudskog potencijala. Međutim, mali brendovi takođe znaju da nas iznenade.

Titani takođe vole inovacije i trude se da ih primenjuju u svom radu, bilo da je u pitanju dizajn ambalaže, etikete, logoa ili brošura. Zato, ukoliko želite inovativan dizajn za ambalaže vaših proizvoda, obratite se namakontaktirajte nas i mi ćemo uneti inovacije u izgled vašeg brenda i pakovanje vašeg proizvoda.