Iznenađujuće, ali istinito, veliki broj proizvođača i brendova, zaboravlja na važnost ambalaže i dizajna. Oni smatraju da se priča o pakovanju završava onda kada izaberu veličinu ambalaže i mesto za logo. Manji broj proizvođača razmišlja i o detaljima. Veći broj njih i dalje ne shvata koliko pakovanje može imati uticaja na brend i svakodnevno poslovanje.

Najjednostavniji primer toga je veliki broj žalbi kupaca zbog ambalaže, koja se ne zatvara dobro, iz koje curi sadržaj i sl. I kada se brendovi zapitaju zašto imaju veliki broj pritužbi na račun proizoda- možda odgovor leži u ambalaži. U nastavku ovog bloga ćemo pisati o još nekim greškama koje mogu imati značajan uticaj na brend i njegov plasman na tržištu.

1.Zaboravljate da je prvi utisak uvek najvažniji

Osnovno pravilo koje glasi da, nemate dva puta šansu za prvi utisak, je ovde jako važno ozbiljno shvatiti. Ako želite da ostavite dobar utisak, da se izdvojite iz mase sličnih proizvoda, onda je važno da se vaš brending i dizajn ambalaže uklapaju. Prikažite esenciju vašeg brenda na pakovanju proizvoda, jer će tako kupci lakše povezivati vaše proizvode i vaš biznis.

Ukoliko se držite generičkog dizajna, proizvod neće imati nikakvu šansu za uspeh. Na taj način neće uspeti da privuče pažnju, već će ostati na polici neprimećen u gomili sličnih. Bez obzira na to kakav proizvod nudite na tržištu, privlačenje kupaca treba da bude vaš osnovni cilj. Ukoliko je dizajn vašeg proizvoda nedovoljno kreativan i unikatan nećete dobro proći sa svojom misijom.

Ukoliko, na primer, prodajete hranu za kućne ljubimce, onda ona treba da privuče pažnju kupaca, ne samo svojim lepim dizajnom, već i svojom funkcionalnošću. Važno je da u njoj hrana dugo bude sveža, da može da se prevozi i prenosi sa jednog mesta na drugo bez straha da će se prosuti i sl.

2.Pakovanje brenda može da utiče i na reputaciju

Ako proizvodite luksuzan proizvod, vaša ciljna grupa će očekivati više od brenda u svakom smislu. Oni ne traže samo kvalitetan proizvod, već za svoj novac očekuju najbolje korisničko iskustvo. To se odnosi i na pakovanje proizvoda, koje takođe mora da prati proizvod po svom kvalitetu, ali i izgledu.

Ako pakovanja ne ispunjavaju njihova visoka očekivanja, može se desiti da vrate paket sa proizvodom. Zatim će tražiti da im se refundiraju sredstva i ako brend bude suočen sa nekoliko ovakvih slučajeva, plus sa lošim komentarima na društvenim mrežama- reputacija će biti i te kako ugrožena.

Oni očekuju kvalitet, vrhunsku ambalažu i ako se to ne poklapa sa njihovim visokim standardima- nemojte očekivati da vas preporuče dalje. Ako proizvodite kvalitetne i skupe kozmetičke proizvode npr. kupci od vas očekuju najbolje i neće ih zadovoljiti ništa manje od toga. Ukoliko ne ispunite njihova očekivanja, vaša reputacija luksuznog brenda će biti ugrožena.

3.Proizvod može da se ošteti ukoliko nije upakovan u dobro dizajniranu ambalažu

Često se desi da zaboravimo na osnovnu namenu pakovanja proizvoda, a to je da ga zaštiti od spoljnih uticaja. Bilo da je potrebno upakovati proizvod tako da bude siguran u transportu ili da očuvamo njegov sastav- ambalaža predstavlja štit od spoljnog sveta.

Kada brend ne shvati dovoljno ozbiljno pakovanje proizvoda i njegovu namenu, pa pokuša da uštedi na ambalaži, dešava se da na duge staze ima ozbiljan problem. Taj problem će se odraziti na poslovanje tako što će veliki broj proizvoda biti oštećen u transportu ili na drugi način.

Zato je važno da vaše primarno i sekundarno pakovanje proizvoda (ako ga imate) bude dovoljno sigurno i jako. U suprotnom može se desiti da se proizvod ošteti, a onda će kupac želeti da ga ili zameni ili dobije nazad novac. Ako želite ovo da izbegnete, ne štedite na pakovanju proizvoda i pametno upravljajte svojim resursima.

4.Nedovoljno jasno istaknute prednosti proizvoda na ambalaži

Suočeni sa manjkom vremena i velikom ponudom proizvoda iz iste kategorije, kupci često nemaju više od par minuta da izaberu proizvod. Ovo može u velikoj meri da utiče na njihovo donošenje odluke. Jednako dobro, kao i loše ukoliko ambalaža proizvoda nije urađena kako treba.

Možda vi imate najkvalitetniji proizvod na tržištu, ali ako kupci to ne mogu da povežu sa pakovanjem vašeg proizvoda, onda nećete doći do većeg broja kupaca, već ćete izgubiti tržišnu utakmicu. Potreban vam je neko ko će znati tačno kako da privuče pažnju kupaca.

Tu na scenu stupaju vešti dizajneri koji znaju tačno koje prednosti proizvoda istaći i na koji način. Oni takođe vrlo dobro znaju da kupci cene proizvod na osnovu izgleda. Zato je važan dizajn koji privlači pažnju, ali uspeva i da je zadrži dovoljno dugo da se kupac odluči za kupovinu.

5.Ambalaža može da utiče na proizvodnju i troškove prevoza proizvoda

Izbor pakovanja i materijala od kojih će ono biti napravljeno mogu znatno da utiču na troškove prevoza proizvoda. Zbog toga treba da imate sve ove troškove na umu kada se dogovarate kakvu ćete ambalažu izabrati.

Dobro dizajnirano pakovanje će stići do kupca lako i sigurno, pa neće biti potrebe za vraćanjem proizvoda. Međutim, ukoliko je ambalaža loše dizajnirana, onda ćete se suočiti sa velikim brojem žalbi nezadovoljnih kupaca. Oni će želeti da im vratite novac, jer su dobili oštećen proizvod, što je posledica lošeg pakovanja. To onda diže cenu dostave, jer će proizvod dva puta preći isti put.

Samo uz dobro dizajniranu ambalažu vaš proizvod može da bude hit na policama

Do sada ste verovatno već shvatili da je dizajn ambalaže jednako važan za kupce, kao i sam proizvod. I da, tu nije reč samo o lepom pakovanju, već i o njegovoj funkcionalnosti. Samo kada su oba ova faktora, podjednako, zastupljena u promišljanju o ambalaži proizvoda, brend može da očekuje dobar uspeh na policama supermarketa.

Naš dodatni savet je da uvek razmislite dobro o navikama vaših kupaca, ali i o vrednostima koje su im važne. Tako za sve one koji vode računa o reciklaži, treba da izradite ekološki održiva pakovanja, koja će sigurno privući njihovu pažnju.

Da bi vaš proizvod, na kraju procesa, bio u svom najboljem izdanju i tako se predstavio kupcima, važno je da sarađujete sa profesionalcima koji će tačno znati kako vaše pakovanje proizvoda treba da izgleda.

Naši dizajneri će vam pomoći da istaknete najbolje karakteristike vašeg proizvoda. Ukoliko ste spremni da predstavite svoj proizvod tržištu, ali još uvek imate dileme oko ambalaže, kontaktirajte nas i naši dizajneri će vam predstaviti nekoliko ideja koje će biti najbolje rešenje za vaš brend.