Leto je stiglo i sasvim logično jedna od prvih stvari na koju pomislimo je sladoled. A ako ste dizajner prvo što ćete uočiti, kada uzmete sladoled u ruke, je pakovanje u koje je upakovan. Osim što pakovanje za sladoled treba da privuče pažnju kupaca svojim izgledom, ono ima i nekoliko drugih funkcija. Treba da sačuva proizvod, koji se nalazi unutra, od oštećena prilikom transporta, ali i da omogući lako čuvanje u frižiderima. Dobro osmišljeno pakovanje sladoleda čuva proizvod da on stigne u jednom komadu do kupca.

Ambalaža sladoleda je takođe važna i iz perspektive brendinga i marketinga. Kada kupci uoče ambalažu vašeg proizvoda na policama supermarketa, to je obično i njihov prvi kontakt sa brendom uopšte. Važno je da oni taj trenutak dobro upamte, po tome što je pakovanje praktično, ali i zato što je lepo. Kada, još na to, probaju i sam proizvod sigurno će mu se vraćati.

Dizajniranje pakovanja za omiljenu smrznutu letnju poslasticu treba da bude savršeni balans između tehničkog i kreativnog aspekta. Ambalaža kreirana za sladoled, treba da bude u istom ili sličnom stilu kao i drugi proizvodi vašeg brenda, kako bi ga kupci lakše prepoznali. Pored toga, kupci treba da shvate njegove prednosti još na prvi pogled, pa one moraju da budu dobro komunicirane na pakovanju.

Hajde sada da pogledamo neke od ambalaža sladoleda koje su nam privukle pažnju poslednjih dana.

1.Ekološko pakovanje

O ekološki održivim pakovanjima smo već pisali u jednom od prethodnih blogova, gde možete pronaći inspiraciju za ambalažu nekih drugih vrsta proizvoda. Sada želimo da vam pokažemo jedno zanimljivo rešenje, koje može biti odličan primer za sve one male proizvođače veganskih i drugih zdravih sladoleda.

Kada govorimo o ekološki održivim ambalažama, to obično znači da proizvođači biraju rešenja koja ne sadrže plastiku. Tako onda njihov izbor pada na 100% recikabilne, biorazgradive i kompostabilne ambalaže. Na taj način oni proizvode potpuno održivu ambalažu i ne ostavljaju nikakav otpad iza sebe.

Kokretno, kada je izbor materijala u pitanju, navešćemo primer Sacred Serve proizvođača sladoleda, koji je prvi napravio ekološko pakovanje od šećerne trske. Oni su jedan od dva brenda u industriji, koji koriste ovaj materijal za pakovanje sladoleda. Pitanje je vremena kada će se i ostali proizvođači pridružiti ekološki savesnoj grupi.

2.Novi formati ambalaže

I kod nas se polako pojavljuje mogućnost kupovine sladoleda online, odnosno preko aplikacija za dostavu hrane. Sa porastom popularnosti online kupovine i ecommerce veb-sajtova, raste i potražnja kupaca za kupovinom sladoleda (kao i druge hrane) preko interneta. Kako bi to bilo moguće, potrebno je da ambalaža u koju se sladoled pakuje bude adekvatna za transport, ali i prilagođena pojedinačnim porcijama. Za sada je, barem kod nas, moguće kupiti samo velike porcije od 1 kg, ali u svetu su napredovali u tom smislu, pa kod njih ima i manjih.

Kombinovano pakovanje poznatog brenda smrznutog jogurta

SMOOY je dobro poznata franšiza smrznutih jogurta, koju znamo po tome što u prodavnici kupac može sam da napravi svoju omiljenu kombinaciju ukusa. Kako bi svojim vernim kupcima omogućili ovakvo iskustvo i kod kuće, oni su napravili drugačije pakovanje u odnosu na tradicionalne na koje smo navikli.

Španska franšiza je lansirala jedinstveno pakovanje od pola kilograma zamrznutog jogurta/sladoleda za supermarkete, koja uz to sadrži i mala pakovanja raznih dodatnih jestivih ukrasa za sladoled. Na ovaj način kupci sami mogu da pomešaju svoje omiljene čokoladne ili šarene mrvice, kao i druge slične dodatke, kako bi napravili svoju omiljenu gluten-free kombinaciju.

Sladoled i hrskavi dodaci na sprat

Još jedan odličan primer rešenja za ambalaže sladoleda, pronalazimo kod brenda Beckon. Oni su za svoje sladolede bez laktoze pripremili malo drugačije rešenje, koje je inspirisano smrznutim jogurtima i njihovom ambalažom. Međutim, ovo je prvi primer brenda koji proizvodi sladolede da razmišlja na ovaj način. O čemu se radi? O posebnoj pregradi koja se nalazi odmah ispod poklopca a preko sladoleda. U njoj se nalaze razni hrskavi dodaci poput šarenih mrvica, granole, smrznutog voća, orašastih plodova i sl.

Sledeće pakovanje sladoleda koje će postati hit širom sveta

Kod nas ste ovo pakovanje videli za voćnu užinu proizvođača Nutrino Lab. Ali još uvek se kod nas niko nije setio da spakuje sladoled u takvu ambalažu. U svetu jesu i smatra se da je i ovo posledica potrebe da se zadovolje potrebe kupaca za online kupovinom slatkog smrznutog proizvoda.

Ono što je čini lakom za upotrebu i zabavnom za korišćenje je to da iz nje istiskujemo proizvod i tako ga konzumiramo. A prema nekim istraživanjima, u industriji proizvodnje sladoleda i smrznutih poslastica, veruju da će baš ova vrsta ambalaže postati ubedljivo najpopularnija među proizvođačima sladoleda u sledeće tri godine.

Kratak vodič kako se bira ambalaža za sladoled

Biranje najboljeg pakovanja za smrznuti jogurt, sladoled ili parfe, ponekad zna da bude vrlo zbinjujuć zadatak. Zato vam mi nudimo nekoliko kratkih saveta koji će vam pomoći u tome da odaberete najbolju ambalažu za vaš proizvod:

  • Birajte ambalažu koja će na najbolji način da se uklopi u standarde „hladnog lanca“ prenošenja proizvoda od fabrike do zamrzivača u supermarketima,
  • Neka to bude ambalaža koja se relativno lako otvara, kako bi kupac mogao lako i brzo da uživa u sladoledu,
  • Ambalaža, njen oblik i površina treba da budu laki za brendiranje, kako bi se proizvod lako uočio na policama,
  • Ukoliko proizvodite sladoled koji ima neke specifične sastojke ili je namenjen kupcima sa određenim prehrambenim navikama, obavezno pronađite mesto na ambalaži da to komunicirate.

Ukoliko ste i dalje u dilemi kako vaše pakovanje proizvoda treba da izgleda, kontaktirajte nas i mi ćemo se potruditi da rešimo sve vaše dileme i pronađemo najbolje rešenje za vaš proizvod, kao i da uradimo najbolji dizajn za njega.

Budućnost- bolje za životnu sredinu i bolje za kupce

Ovo bi ukratko mogao da bude zaključak na temu tendencija koje nam slede u industriji ambalaže, ne samo sladoleda, već i drugih proizvoda narednih godina. Ide se ka tome da se koriste materijali koji su ekološki dobro ispitani i koje je moguće reciklirati. Dakle, životna sredina treba da bude na prvom mestu. A drugi, vodeći trend, je svakako veća okrenutost kupcima i obraćanje pažnje na njihove potrebe. Sve ono što će njihovu kupovinu, a u slučaju sladoleda i konzumiranje i čuvanje proizvoda, učiniti lakšom- to će biti u trendu.

Ukoliko ste u našem blogu saznali nešto korisno, obavezno ga podelite i sa kolegama i prijateljima. A ako volite da čitate o dizajnu ambalaže i kako to rade najbolji u pojedinim industrijama, onda je naš blog pravo mesto za vas gde ćete saznati sve novine iz ove industrije.