Industrija kafe, prodavnice kvalitetnih kafa sa svih meridijana, ispijanje domaće ili italijanske kafe– poslednjih godina stvarno dostižu nivo kulta. Bilo da posmatramo Ameriku, u kojoj su svi ludi za poznatim lancem kafeterija Starbucks (a obožavanje njihovih kafa ništa nije manje ni širom sveta) ili Italijane standardno zaljubljene u espresso, uočićemo da je ova industrija raste.

No, neki ne vole da posećuju ta mesta gde svi piju kafu i smatraju da oni mogu mnogo bolje sami da naprave kafu kod kuće. U porastu je broj ljudi, koji sami u kućnim uslovima prave različite vrste kafa, uz pomoć vrhunske opreme i najrazličitijih zrna iz Brazila, ali i drugih delova sveta. Kako je poslednjih godina pandemija uticala na to da ne možemo baš uvek da popijemo šoljicu kafe u omiljenom kafiću, neki su pronašli rešenje u tome da ulože novac u opremu i sami naprave svoju savršenu kafu.

A pored skupe ili manje skupe opreme, da bi šoljica omiljene kafe bila stvarno savršena, potrebna je i kafa najvišeg kvaliteta. Kako se kupac odlučuje za nju? Svakako na osnovu sastava i porekla kafe, ali i ambalaža igra veliku ulogu u ovom procesu. Ona je podjednako važna proizvođačima, baš kao i kupcima.

I ne, nije samo njen izgled ono što privlači kupca, već i funkcionalnost. Poslednjih godina proizvođači su radili na brojnim inovacijama, kada je pakovanje kafe u pitanju, kako bi ona što duže bila sveža i sa lakoćom prevalila dug put. Kako je online kupovina porasla u poslednjim godinama, ambalaža kafe je takođe morala da se prilagodi ovom trendu. Hajde da u nastavku bloga saznamo kakva ambalaža kafe ima najviše uspeha kod kupaca.

1.Spokoj na ambalaži kafe

Kafa je napitak koji nam, sam po sebi, donosi spokojstvo dok ga ispijamo. Tih nekoliko trenutka mira, dok pijemo prvu jutarnju kafu, ništa ne može da zameni. Ma šta da se dešava u toku dana, pauza za kafu je trenutak kada sve staje i nastupa mir.

Upravo je to osećaj koji dizajneri ambalaže žele da prenesu kupcima kafe. Kako bi to postigli, teže minimalizmu, pa kombinuju hladne i svetle boje sa jednostavnijim fontom i što manje teksta. Ključ je u jednostavnosti i kreiranju prijatnog osećaja kod kupaca kada ujutru uzmu kesicu u ruke i krenu da zakuvaju sebi kafu. Dizajneri ovo dobro znaju i zato koriste umirujuće tonove kako bi postigli savršenu harmoniju i mir.

2.Centriranje teksta i ekscentričnost

Obično se misli da dobar dizajn podrazumeva ilustracije ili fotografije na ambalaži. I zato se često previđa činjenica da i tipografija nekad može da bude odličan način da se brend istakne. Ponekad je baš to najbolje rešenje za ambalažu kafe, jer pruža dizajnerima puno mesta da budu kreativni i samo slovima pokažu po čemu se određeni brend kafe ističe u odnosu na slične proizvode na tržištu.

U tom slučaju, boja slova i brojeva treba da bude upečatljiva, a tekst centralno postavljen, kako bi ga svi odmah videli. Ovakav pristup najviše odgovara brendovima koji imaju neobična i pamtljiva imena ili sadrže neke sastojke i imaju određena svojstva koja treba posebno istaći.

3.Y2K estetika za one koji vole početak ovog milenijuma

Da li se sećate kičaste estetike sa kraja 20. i početka 21. veka? Sve je sijalo u metalik nijansama roze, plave, svetlo zelene i sl. Valjda je početak novog milenijuma morao biti pompezan, pa su u skladu sa tim i dizajn tendencije bile u najmanju ruku upečatljive. I ove godine se ova Y2K estetika vratila na velika vrata. To je posebno uočljivo u modnom dizajnu, ali ni druge oblasti ne zaostaju.

Tako su dizajneri ambalaže shvatili da pošto ima puno ljubitelja ove estetike među modnim znalcima, mora da ih ima i među ljubiteljima kafe. I nisu pogrešili, jer uz sve te metalik jakne i patike, ambalaža kafe u popularnim nijansama mora da se slaže baš dobro.

Ako se nekome i nije sviđao ovaj trend, u vreme kada je bio aktuelan, sada kada se ponovo vratio, izazova neku vrstu nostalgije kod kupaca, pa je sasvim dobro prihvaćen. Osim nežno roze, žute i plave, koje su vidljive na pakovanjima kafa, njima se dodaju i različiti geometrijski oblici, a preko svega toga dizajneri vole da dodaju metalik odsjaj, kako bi Y2K trend bio potpuno „ispoštovan“.

4.Savršeno-nesavršeni sirovi materijali

Već smo pisali o tome kako kupci cene ekološki održiva pakovanja i kako se poslednjih godina mnogo više obraća pažnja na to da li je brend posvećen održivom konceptu življenja. Vreme je i da proizvođači kafe iskoriste džakove u kojima dobijaju sirova zrna kafe i od njih naprave održivu ambalažu za svoje gotove proizvode. Ovakav koncept pakovanja proizvoda podrazumeva jednostavnost, pa je dovoljno na materijalu odštampati ime brenda i logo u što prirodnijim bojama (nijansa kafe je naravno favorit).

5.Cut and Paste i slaganje boja

Još jedan odličan koncept koji može doneti zanimljiv dizajn ambalaže proizvođačima kafe. Razmišljajte u pravcu kolaža, koji su inače vrlo popularni ove godine, i shvatićete kako ovaj dizajn treba da izgleda.

Slojevi se slažu, jedan preko drugog, neki mogu biti transparentni, dok su drugi (obično u osnovi vizuala) u punoj boji. Zatim se preko njih stavljaju različiti geometrijski oblici, čime se postiže drugačiji, zanimljviji i pre svega moderan dizajn. Ovi geometrijski oblici, ponekad mogu biti zamenjeni oblicima iz prirode, koji treba da nam dočaraju predeo iz kog nam kafa stiže. Preko svega toga su sofisticirani i pažljivo birani fontovi, kako bi se postigao luksuzan izgled ambalaže.

Ljubitelji i proizvođači kafe imaju odličan ukus

Kako znaju da odlično odaberu vrstu kafe koju konzumiraju svakog dana, kupci kafe takođe imaju i odličan ukus kada je dizajn u pitanju. U najvećem broju, oni biraju pakovanja kafe koja imaju sofisticiran izgled i na kojima se vidi da ih je neko osmislio promišljajući o svakom detalju. Ipak pored svog tog latte arta, koji često završi na društvenim mrežama, treba da stoji i pakovanje kafe koje je jednako rerpezentativno i instagramično.

A ako ste ljubitelji kafe i imate prijatelje koji takođe uživaju u ovom napitku, ali i razgovorima o dizajnu ambalaže, vreme je da podelite ovaj tekst sa njima i organizujete jedno druženje na kome će vam dizajn biti jedna od tema uz šoljicu omiljenog napitka, naravno. Takođe, ukoliko volite da čitate o dizajnu ambalaže, obavezno bacite pogled i na ostale tekstove na našem blogu.